Aboriginal Paint Studio

Copyright © 2011 Rechten voorbehouden aan Aboriginal Paint Studio

 

Start Wat is "dot painting" Aboriginal Kunst voor u? Collectie Exposities Contact

Down Under, dichterbij dan u denkt

Wat is “dot painting”

Dot painting vindt zijn oorsprong in Australië en is de traditionele teken- en schildertechniek van de Aboriginals. Oorspronkelijk gebeurde dit op boomschors, rotsen,  personen of in het zand, maar door gebruik van moderne middelen als acrylverf en doek heeft deze kunstvorm in de twintigste eeuw een nieuwe impuls gekregen.

Met behulp van een stokje, een takje van een boom of zelfs een satéprikker wordt de verf op de ondergrond aangebracht, nadat de omtrek van de afbeeldingen van het verhaal in ruwe schetsen is ingetekend.

Het verhaal in dot painting

In een dot painting wordt een verhaal verteld. Dit verhaal kan zijn oorsprong vinden in oude mythologische tijden, het heden of de toekomst, samenvallend in de zgn. droomtijd, een bijzondere en voor de westerse mens uiterst moeilijk te begrijpen tijdconcept van de aborigines.

De symbolen van dot painting

In dot painting worden veel verschillende symbolen gebruikt. Een cirkel duidt bijvoorbeeld meestal een overnachtingsplaats aan. De letter U duidt op een mens. Is er een speer geschilderd naast deze U, dan is het een man, is er een "graafstok," dan is het een vrouw. Alleen de schilder van deze, van oorsprong, traditionele Aboriginalkunst kan slechts het echte verhaal achter de dot painting vertellen.

Voor meer informatie over Aboriginal Paint Studio kunt u met ons contact nemen via info@aboriginalpaint.nl of vul het contactformulier in.